Je wil natuurlijk dat je project een succes wordt! Maar, dat is nog niet altijd even makkelijk. Het helpt als voordat je begint, het project goed gedefinieerd is. Dat doe je door een projectdefinitie te schrijven. Dat is een document waarin je de belangrijke punten van het project uitwerkt. In deze reeks blogs leren we je welke onderdelen je opneemt in je projectdefinitie. We gaan het hebben over: de opdrachtgever, de projectleider, het projectteam, de uitdaging / probleemstelling, de aanleiding, het projectresultaat, de afbakening, de effecten, de gebruiker(s) en de randvoorwaarden.

Meteen aan de slag met je eigen projectdefinitie? Download dan ons Hulpmiddel Projectdefinitie of de Inclusieve(re) Projecten Canvas.

 

 

Wat doet het projectteam?

Het projectteam is het team dat het project tot een succes gaat maken. Het projectteam zet zich in om de projectresultaten te bereiken onder leiding van de projectleider

Een projectteam is een groep mensen die samenwerken aan een specifiek project met als doel het succesvol afronden van het project binnen de gestelde tijd, budget en kwaliteitsnormen. Een projectteam kan bestaan uit mensen van verschillende afdelingen en disciplines, afhankelijk van de aard van het project en de vereiste vaardigheden en expertise.

Waarom een inclusief projectteam?

Als je ooit in een project hebt gewerkt, weet je waarom het zo belangrijk is om een goed projectteam te hebben. Het succes van het project is enorm afhankelijk van de mensen die in het projectteam zitten. Je wil een team dat de juiste kennis, vaardigheden, motivatie en energie heeft om de klus te klaren. En dat betekent bijvoorbeeld ook dat er een goede dynamiek nodig is. Wil je een succesvol project opzetten, dan moet je een goed team samenstellen.

Maar je kunt nog een stap verder gaan. Een goed projectteam betekent over het algemeen namelijk ook een divers en inclusief projectteam. Wanneer er diversiteit is binnen het projectteam zijn er verschillende achtergronden en daarmee perspectieven vertegenwoordigd. We ervaren allemaal de wereld op een net andere manier. En dat andere referentiekader heeft een aantal voordelen als je dat verzamelt binnen een projectteam:

– het zorgt ervoor dat ‘het probleem’ beter begrepen kan worden vanuit verschillende ooghoeken

– verschillende perspectieven zorgt voor meer creativiteit en innovatie in het bedenken van oplossingen en strategieën

Beiden zijn dus van belang voor de kwaliteit van het project. Maar let op! Alleen het bij elkaar brengen van verschillen betekent nog niet dat ze ook gehoord en gewaardeerd worden. Daarom is het belangrijk om ook aan de randvoorwaarden voor een inclusieve samenwerking te voldoen. 

Waar let je op bij het samenstellen van het projectteam?

Waar je precies op let bij het samenstellen is afhankelijk van de projectopdracht. In het projectteam horen in ieder geval de perspectieven vertegenwoordigd te worden van de mensen waar het uiteindelijk om gaat: de eindgebruiker. Zonder de eindgebruiker goed te representeren wordt het namelijk praktisch onmogelijk om goede resultaten neer te zetten. Als hun perspectief mist is de kans groot dat er oplossingen worden bedacht die niet goed passen. 

Daarnaast is het altijd goed om ernaar te streven om het projectteam een afspiegeling te laten zijn van de organisatie en het liefst van de maatschappij. Wij raden dus aan om te kijken naar smalle inclusie. Dat vraagt soms wat extra moeite, want je organisatie of vakgebied is mogelijk nog geen afspiegeling van de maatschappij. In dat geval kun je er aan denken om externen te betrekken bij je project. De perspectieven die je nog mist, borg je dan in bijvoorbeeld een klankbordgroep of het toevoegen van externen in je project. Maar pas wel op: betrek geen mensen puur en alleen om de diversiteit te vergroten, dat is namelijk tokenisme.  

 

 

Hulp nodig bij het voorbereiden van een inclusief project? Download ons Hulpmiddel Projectdefinitie of boek een consult

 

 

Masterclass: Inclusieve projecten opzetten

  • 31 mei
  • 120 minuten
  • 10.00 uur – 12.00 uur

 95,00

Boek een consult

zodat we je kunnen helpen bij het inclusiever maken van jouw organisatie!

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi en welkom,
Kunnen we iets voor je betekenen?