“Wat wordt dit een prachtig project!” Als het goed is, is dat één van de gedachten die door je heen gaat bij het starten van je nieuwe project. Je zit vol goede energie en hebt er enorm veel zin in. Misschien doe je dit project in je eentje, of misschien wel met een heel projectteam. Hoe dan ook, je gaat iets moois neerzetten.

Toch?

 

Ojee, er zijn onbedoelde effecten

In projectmanagement is het vaak makkelijk om te focussen op de directe, beoogde resultaten. Deze zijn meestal positief en vormen de kern van je projectplan. Maar de realiteit is dat elk project naast de directe resultaten ook effecten heeft. En die effecten kunnen positief zijn (mooie bijvangst!) maar ook negatief.

Het is belangrijk om te overwegen hoe jouw project indirecte gevolgen kan hebben voor verschillende groepen en individuen, en hoe deze gevolgen de integriteit en het succes van je project kunnen beïnvloeden.

  Onbedoeld negatieve effecten voor gemarginaliseerde groepen

  Gemarginaliseerde groepen – bijvoorbeeld LGBTQ+ gemeenschappen, of sociaaleconomisch achtergestelde groepen – worden vaak over het hoofd gezien tijdens het maken van een projectplan. Het is essentieel om te begrijpen dat deze groepen unieke behoeften en uitdagingen hebben die kunnen worden verergerd door ondoordachte projectbeslissingen. Het in kaart brengen van potentiële negatieve effecten is niet alleen een kwestie van ethische verantwoordelijkheid, maar ook een middel om de resultaten van je project te verbeteren.

  Een heel goed voorbeeld vinden we in de technologie. Ken je die automatische zeepdispensers op toiletten? Je komt ze op steeds meer plekken tegen, want ze zijn hartstikke hygiënisch. Je hoeft je hand er maar onder te houden en zonder het apparaat aan te raken krijg je zeep. Tenminste, als je een lichte huidskleur hebt. Want door het gebruik van infrarode technologie werken sommige van deze dispensers niet goed op een donkere huidskleur. Dat is dus precies zo’n voorbeeld van onbedoeld negatieve effecten voor een gemarginaliseerde groep.

   Onbedoeld negatieve effecten voor niet-gemarginaliseerde groepen

   Is je project juist heel erg gericht op inclusieve doelstellingen? Dan is het ook belangrijk om stil te staan of (en hoe) je project effect kan hebben op niet-gemarginaliseerde groepen.

   Neem bijvoorbeeld een project dat gericht is op het bevorderen van gendergelijkheid in de werkplek. Terwijl in dit project de focus mogelijk ligt op het ondersteunen van vrouwen en non-binaire personen, kan het onbedoeld spanningen veroorzaken bij bijvoorbeeld mannelijke werknemers die zich uitgesloten of bedreigd voelen. Door dit onbedoelde negatieve effect in kaart te brengen, kun je het voor zijn. Je hebt dan namelijk de tijd en ruimte om een strategie te bepalen voor het omgaan met dit negatieve effect.

    

   Meer leren over inclusief projectmanagement?

   Schrijf je in voor de nieuwsbrief of voor de Cursus Inclusief Projectmanagement. Je bent van harte welkom!

    

    

    

   Leer me meer over inclusief projectmanagement via de nieuwsbrief

   * indicates required
   Chat openen
   Hulp nodig?
   Hoi en welkom,
   Kunnen we iets voor je betekenen?