De afgelopen jaren is er een groeiende erkenning van het belang van diversiteit en inclusie in alle aspecten van de samenleving. Aanbestedingen zij daarbij niet achter gebleven. Voor het inkoopproces – het proces waarbij aanbestedingen worden gebruikt om leveranciers of aannemers te selecteren om goederen of diensten te leveren – is het ook steeds belangrijker dat organisaties actief en bewust werken aan meer inclusie.

De Rijksoverheid vraagt dan ook steeds vaker expliciet om D&I plannen in aanbestedingen. Lees hier meer over op de site van de Rijks Inkoop Samenwerking. In dit artikel delen we waarom diversiteit en inclusie belangrijk zijn bij aanbestedingen.

Bevordert rechtvaardigheid

We kunnen een hele hoop praktische redenen geven om serieus stil te staan bij diversiteit en inclusie in je aanbesteding. En dat doen we ook in de rest van de blog. Maar we willen ook zeker een ethische overweging meegeven: rechtvaardigheid. Eén van de belangrijkste redenen om diversiteit en inclusie in aanbestedingen op te nemen, is dat het rechtvaardigheid en gelijke kansen in het aanbestedingsproces bevordert. Door ervoor te zorgen dat alle individuen, ongeacht hun achtergrond of kenmerken, gelijke kansen hebben om deel te nemen aan en te profiteren van contracten met de overheid en de particuliere sector, creëren we een gelijk speelveld. Dit helpt discriminatie te voorkomen en bevordert sociale rechtvaardigheid. Wanneer de organisaties waarbij wordt ingekocht inclusiever te werk gaan, heeft dit weer een positief effect op de rest van de maatschappij. 

Moedigt innovatie aan

Diversiteit en inclusie kunnen ook innovatie bevorderen door nieuwe perspectieven en ideeën in het inkoopproces te brengen. Een grotere verscheidenheid aan perspectieven leidt namelijk tot innovatievere ideeën. En dat is precies wat we nodig hebben als we zoeken naar oplossingen voor complexe problemen. Door diversiteit en inclusie te omarmen, kunnen organisaties gebruikmaken van een breder scala aan vaardigheden, talenten en ervaringen, wat kan helpen om innovatie en creativiteit te stimuleren.

Toont toewijding aan diversiteit en inclusie

Het opnemen van diversiteit en inclusie in aanbestedingen toont aan dat een organisatie zich inzet voor het bevorderen van diversiteit en inclusie in hun toeleveringsketen. Dit kan helpen om talent, klanten en partners aan te trekken en te behouden die waarde hechten aan diversiteit en inclusie. Het kan ook helpen om een positieve reputatie voor de organisatie op te bouwen als sociaal verantwoordelijk en toegewijd aan het creëren van een meer rechtvaardige en inclusieve samenleving. Uiteraard gaat dit alleen op wanneer de toewijding ook echt authentiek is. Want eerlijk is eerlijk: na een tijdje wordt er doorheen geprikt als je alleen mooie woorden op papier zet.

Oftewel

Concluderend: het opnemen van diversiteit en inclusie in aanbestedingen is cruciaal voor het creëren van een eerlijk, inclusief en innovatief inkoopproces. Het bevordert sociale rechtvaardigheid, stimuleert innovatie en toont de inzet van een organisatie voor diversiteit en inclusie. Organisaties die diversiteit en inclusie in hun inkoopproces omarmen, hebben meer kans om positieve sociale en economische effecten te creëren en een positieve reputatie voor hun merk op te bouwen.

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi en welkom,
Kunnen we iets voor je betekenen?