Diversiteit en inclusie zijn de afgelopen jaren buzzwoorden geworden in de zakelijke wereld. Maar dat doet eigenlijk geen recht aan het onderwerp. Onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven die bewust werken aan diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid innovatiever, winstgevender en succesvoller zijn dan bedrijven die dat niet doen. En dat is naast de morele redenen om je organisatie zo inclusief mogelijk te maken.

Maar voor veel mensen kan het idee om aan een diversiteits- en inclusiereis te beginnen ontmoedigend zijn. Waar moet je beginnen? Welke stappen moet je nemen? De volgende tips helpen je op weg.

 

1 Definieer je doelen

Elke reis wordt een stukje makkelijker als je weet waarom je hem onderneemt en waar je naartoe wilt. Begin daarom met het definiëren van je doelen. Onze tool ‘Hulpvragen Mijn Inclusiereis’ helpt je bij het formuleren van jouw persoonlijke doelen in je inclusiereis. 

 

2 Start met leren

Voordat je echte vooruitgang kunt boeken bij het creëren van een meer diverse en inclusieve organisatie, is het belangrijk om meer te leren over inclusie. Lees boeken, kijk documentaires, volg workshops en zoek informatie bij betrouwbare bronnen. Het begrijpen van de ervaringen en perspectieven van mensen met verschillende achtergronden is cruciaal voor het creëren van een werkplek waar iedereen zich thuis kan voelen.  

Tip: bekijk eens ons D&I Strategie abonnement.

 

3 Onderzoek je eigen vooroordelen

We hebben allemaal vooroordelen, of we ons er nu van bewust zijn of niet. Neem de tijd om na te denken over je eigen vooroordelen en hoe ze mogelijk van invloed zijn op je interacties met collega’s en je beslissingen op het werk. Er zijn online tests en quizzes die je kunnen helpen je vooroordelen te identificeren (zoals Project Implicit), maar het is vooral ook belangrijk om open te staan voor feedback van anderen.

4 Creëer team met een focus op D&I

Het opbouwen van een diverse en inclusieve werkplek vereist teaminspanning. Je kunt het simpelweg niet alleen doen. Creëer een team van werknemers uit verschillende achtergronden en niveaus binnen de organisatie om de kar te trekken. Dit team kan verantwoordelijk zijn voor het identificeren van gebieden waar de organisatie moet verbeteren, het creëren van initiatieven om diversiteit en inclusie te bevorderen en het bewaken van de voortgang. Let wel op: D&I is geen vrijwilligerswerk. Zorg er dus voor dat ze de bevoegdheden en middelen hebben om ook daadwerkelijk duurzame stappen te maken.

Tip: gebruik ons Hulpmiddel Projectdefinitie voor het vormgeven van je projectplan

5 Ontwikkel een diversiteits- en inclusiebeleid

Elke duurzame verbetering heeft een voedingsbodem nodig in het beleid van de organisatie. Daarom is het belangrijk om het onderwerp op te nemen in beleid. Dit kan in verschillende stappen. Over het algemeen zie je dat organisaties beginnen met een specifiek diversiteits- en inclusiebeleid. Later wordt D&I een vast onderdeel van alle verschillende beleidsstukken.

In het beleid staat onder andere:

– een verklaring dat de organisatie toegewijd is aan het zijn van een inclusieve roganisatie

– specifieke doelstellingen waar de organisatie naartoe werkt

– strategieën die worden ingezet om de doelen te bereiken

Zorg ervoor dat het beleid aan alle werknemers wordt gecommuniceerd en wordt geïntegreerd in alle aspecten van de organisatie.

6 Neem je wervings- en promotieprocedures onder de loep

Een van de belangrijkste stappen bij het creëren van een diverse en inclusieve werkplek is het bekijken van je wervings- en promotiepraktijken. Trek je kandidaten aan en huur je mensen in met diverse achtergronden? En als je dat op orde hebt, blijven de mensen die afwijken van de norm ook bij je organisatie werken? Of zie je juist dat ze eerder weer vertrekken? Promoot je op basis van verdienste en potentieel in plaats van alleen dienstjaren of bekendheid? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen en te beantwoorden.

7 Creëer mogelijkheden voor feedback

Feedback is essentieel. Maar, het is niet altijd makkelijk om eerlijke feedback te vergaren. Er is namelijk een soort paradox: als de omgeving niet inclusief of veilig is, zullen mensen minder snel feedback geven. Dat leidt ertoe dat je als organisatie denkt dat je het juist heel goed doet. Het inrichten van een goed feedbackproces is dus belangrijk. Daarvoor kun je focusgroepen, vragenlijsten of andere vormen organiseren die het mogelijk maken voor werknemers om hun ervaringen en gedachten te delen. Al dan niet anoniem. De feedback kan je helpen om te identificeren op welke gebieden je organisatie nog kan – en moet – groeien. 

Tip: gebruik onze Hulpvragen Community Betrokkenheid 

8 Monitor je vooruitgang

Het creëren van een meer diverse en inclusieve werkplek is een reis, geen bestemming. Het is belangrijk om de voortgang regelmatig te monitoren en strategieën waar nodig aan te passen. Dit kan worden gedaan door middel van regelmatige enquêtes, focusgroepen of andere feedbackmechanismen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een nulmeting doet. Gebruik onze QuickScan om in kaart te brengen hoe je organisatie er op dit moment voorstaat. 

Tot slot, het starten van je reis naar diversiteit en inclusie kan overweldigend aanvoelen, maar het is vooral belangrijk om de eerste stappen te zetten. Met toewijding en inspanning kun je een organisatie creëren waar steeds meer mensen zich thuis voelen.

   

   

   

   

  QuickScan Inclusieve Organisatie – visie, strategie & beleid

  • invulbare pdf
  • 29 pagina’s
  • oneindig her te gebruiken

  Boek een consult

  zodat we je kunnen helpen bij het inclusiever maken van jouw organisatie!

  Chat openen
  Hulp nodig?
  Hoi en welkom,
  Kunnen we iets voor je betekenen?