De meeste organisaties vinden het belangrijk om inclusief te zijn. Dat is mooi, want het betekent dat de eerste stap al gezet is. Maar zoals bij bijna alles: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kun je een inclusieve organisatie worden? Je bent er namelijk nog niet wanneer je uitspreekt dat je inclusief wilt zijn; het is pas het begin. Het moeilijke stuk begint op het moment dat je de ambitie om moet gaan zetten naar concrete acties, processen en beleid. En laat dat nou net het belangrijkste onderdeel zijn. Inclusie betekent namelijk telkens opnieuw actie ondernemen.

Maar waar begin je? Wat is die eerste stap die je zet? In deze blog lees je het.

 

Wat houdt het ook alweer in, een inclusieve organisatie?

Een inclusieve organisatie is een organisatie die er continue naar streeft een ‘thuis’ te zijn voor allerlei verschillende mensen. Een figuurlijk thuis. De medewerkers voelen zich er gelijkwaardig en hebben een sense of belonging. Ze weten dat ze er net zo bij horen als hun collega’s en zien dat terug in alle onderdelen van de organisatie. Dat betekent dat er geen obstakels zijn die leiden tot ongelijkheid. 

Inclusie als een voortdurend proces, in plaats van een eindpunt

Dat is best ingewikkeld. Want bijna als vanzelfsprekend worden er mensen uitgesloten. Wanneer je de drempel voor de ene persoon weghaalt, kan het zo zijn dat er een nieuwe drempel ontstaat voor iemand anders. Inclusie is daarom géén eindpunt waar je naartoe kunt streven. Het is geen taakje dat je af kunt strepen waarna je lekker op de bank mag ploffen met je voeten om hoog. Dat betekent dat we het eigenlijk ook niet moeten hebben over hoe je een inclusieve organisatie wordt, maar juist over hoe je een inclusievere organisatie wordt. Inclusie is dus een proces en géén eindpunt.

 

Inclusie is een proces, géén eindpunt.

Een inclusieve organisatie worden: de cruciale stap

Als inclusie geen eindpunt heeft maar vraagt om een continue proces, is het belangrijk dat je tijdens dat proces een goed kompas hebt. De belangrijkste stap is daarom ook het opstellen van een visie op inclusie. Of eigenlijk nog belangrijker: het koppelen van inclusie aan je algemene organisatievisie. Juist omdat inclusie een concept is met allerlei verschillende lagen, aspecten en nuances is het zo belangrijk dat je als organisatie haarscherp hebt wat het voor jullie betekent. 

Zo’n visie mag natuurlijk geen papieren waarheid zijn. Want inclusie gaat om actie en als de woorden vast blijven zitten op het papier leidt het zelden tot actie. Een aantal onderwerpen zijn belangrijk om te benoemen in zo’n visie. Werken jullie bijvoorbeeld met een brede of smalle definitie van inclusie (tip: wij adviseren een smalle definitie)? En waarom is dat voor jullie organisatie van belang? 

De visie zorgt ervoor dat alle keuzes die gemaakt worden om de organisatie te verbeteren, ook daadwerkelijk leiden tot het beoogde doel. Zo worden initiatieven één mooi geheel en versterken ze elkaar in plaats van dat ze elkaar in de weg zitten.

 

Beginnen is beter dan stilstaan

Het is niet altijd mogelijk om direct te beginnen bij de visie van de organisatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat net de gene die daar de verantwoordelijkheid over hebben, niet zo de noodzaak voelen om de organisatie inclusiever te maken. Daarom zeggen wij: beginnen is beter dan stilstaan. Leiderschap is niet altijd een officiële functie, er zitten leiders in alle hoeken en gaten van de organisatie. Je kunt zelf al een hoop betekenen door vanuit je eigen overtuigingen inclusie telkens op de kaart te zetten. Benoem het bijvoorbeeld als je uitsluiting ziet gebeuren en blijf het benoemen.

 

QuickScan Inclusieve Organisatie – visie, strategie & beleid

  • invulbare pdf
  • 29 pagina’s
  • oneindig her te gebruiken

 250,00

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi en welkom,
Kunnen we iets voor je betekenen?