Op 27 februari botsen bij binnenkomst in Dynamo werelden op elkaar. Metal knalt door de speakers en even lijkt het misschien zelfs alsof je verkeerd bent. Het is niet het geluid dat je misschien associeert met een boeklancering. Maar wie verder richting de Main Stage loopt, merkt hoe het geluid overgaat in salsaklanken. Het contrast is treffend. Kesha Felipa vatte het later samen op LinkedIn:
“De overgang van heavy metalmuziek in de centrale hal naar de Caribische klanken in de central stage konden niet groter lijken, maar was daarom de perfecte plek waar Kaylee Rosalina en Marlèna Kamtsis hun trendboek Pulse: Onder druk & in beweging (2025) presenteerden.”
Bij binnenkomst worden de gasten ontvangen door Kimmy. Ze mogen allemaal een boekenlegger kiezen die alvast een sneak peek geeft van de inhoud van één van de hoofdstukken. Zo wordt de interesse geprikkeld. Wil je als gast al meer weten van het boek? Dan kun je in gesprek met de anderen aanwezigen om uit te wisselen wat er op hun boekenlegger staat. Ook kun je direct een lekker hapje pakken. Pastechi, loempia’s en lekkere Senegalese saus, gemaakt door Caro.
De ruimte voelt huiselijk en warm. Planten omringen het podium en een roze Drakenfruit-banner brengt een mooi kleuren contrast. Geen theateropstelling met rijen stoelen, maar een café opstelling waar mensen aan tafeltjes zitten of aan hangtafels hangen. Dit is niet alleen een lezing; dit is een ontmoeting.

Vastleggen, duiden en aanzetten tot actie
Host Arantja stapt het podium op, verwelkomt het publiek en zet de toon. Op het scherm verschijnt de openingspagina van de presentatie. Dan neemt auteur Kaylee Rosalina het woord en deelt waarom het boek er móest komen:
1) Om vast te leggen wat er nú gebeurt. “Dit is zo belangrijk,” zegt iemand later uit het publiek, “want er is zoveel erasure. Als we het niet documenteren, verdwijnt het gewoon.”
2) Om te duiden wat we zien gebeuren. Ontwikkelingen blijven losse incidenten, totdat je de rode draad herkent. En in Pulse laten we die rode draad zien, zodat je beter kunt inschatten wat er gebeurt en vooral waarom.
3) Om aan te zetten tot actie. Inclusie en rechtvaardigheid staan onder druk. Dat betekent dat het tijd is om te handelen. Pulse geeft praktische tips aan professionals en organisaties om met de trends aan de slag te gaan.
Als je de zaal rondkijkt zie je dat er aandachtig wordt geluisterd. Sommigen schrijven mee, anderen maken foto’s van de slides.




De trends
Kaylee neemt het publiek mee door de trends uit het boek. Bij Grijzer & Kleurrijker vertelt ze hoe Nederland vergrijst en tegelijkertijd diverser wordt. Dat is geen nieuwe info. Maar het heeft wel op dit moment impact op onze maatschappij, zoals op de zorg, de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Vervolgens wordt De Stem van Taal geïntroduceerd. Er worden voorbeelden genoemd zoals Virgin Airlines die hun personeel traint in gebarentaal en de Flair en Libelle die uitgaves maken voor laaggeletterden. Bij Een Nieuwe Emancipatiegolf maakt het publiek kennis met de omslag van een individuele verantwoordelijkheid (bijvoorbeeld victim blaming bij seksueel misbruik) naar social accountability. Ook wordt uitgelegd hoe vrouwen de gendernormen herschrijven. Aansluitend gaat het over Positive Masculinity: de trend waarbij ook mannen afstappen van traditionele genderrollen en meer ruimte creëren en nemen voor bijvoorbeeld zachtheid. Kaylee noemt in het bijzonder de subtrend Next-generation dads waarin we allerlei initiatieven zien ontstaan van voornamelijk Zwarte vaders die samen het vaderschap ontdekken en opnieuw vormgeven.
Vervolgens wordt de stap gemaakt naar toegankelijkheidsthema’s. Over de trend Toenemende Toegankelijkheid wordt uitgelegd dat er een stap wordt gezet naar meer wet- en regelgeving. Met de kanttekening dat er ook op toegankelijkheid nog veel te winnen is, zelfs al komen er steeds meer wettelijke garanties. De trend De Openbare Ruimte: Van muren naar bruggen laat zien hoe toegankelijkheid ook speelt in de openbare ruimte. En hoe we ons af moeten vragen van wie de openbare ruimte is. Gemarginaliseerde groepen bewegen zich namelijk anders door de openbare ruimte, maar die ruimte wordt vaak niet op hen ontworpen.
Kaylee maakt de stap naar wat later haar favoriete hoofdstuk blijkt: De Backlash op ‘Woke’. Ze legt uit hoe dit hoofdstuk een uitdaging was om te schrijven, omdat de ontwikkelingen zo ongelooflijk snel gaan. Het hoofdstuk is dan ook geschreven om vooral de huidige ontwikkelingen te duiden. Een enkeling in het publiek weet waar de term ‘woke’ vandaan komt. Dus ze laat op video het moment zien dat het een socialerechtvaardigheidsterm werd: aan het einde van een nummer van Lead Belly. Waar hij zegt: “Best stay woke”, om Zwarte mensen te waarschuwen voor police brutality en lynchings als ze naar het diepe Zuiden reizen in de Verenigde Staten. Het hoofdstuk raakt nauw aan de volgende trend: Dekolonisatie. Daarover wordt uitgelegd dat de trend zich op meerdere manieren uit dan je misschien zou denken. Zo zien we uitingen in de queer gemeenschap die we daar aan kunnen koppelen, maar ook in de disability gemeenschap.
Vervolgens wordt de stap gemaakt naar trend AI, inclusie en sociale rechtvaardigheid, waarover wordt uitgelegd dat er vooral ook nog veel vraagstukken spelen op dit onderwerp. Vraagstukken die raken aan ethisch handelen en duurzaamheid. De presentatie wordt afgerond met de “niet-echt-een-trend” De Mythe van Polarisatie. Hierbij wordt uitgelegd hoe polarisatie in Nederland volgens de wetenschap eigenlijk bijna niet bestaat, maar we hebben het er wel heel veel over. Belangrijk dus om ook dit goed te duiden en daarom is het tóch een hoofdstuk geworden in het trendboek.

Het panelgesprek en het napraten
Marlèna en Arantja betreden het podium en het is tijd voor het panelgesprek. Er komen allerlei onderwerpen voorbij: over het proces achter het boek en over hoe trendonderzoek eigenlijk werkt. Zo komt er nog extra informatie naar boven over het belang van trendonderzoek. De host merkt op: “Het valt me op dat Pulse eigenlijk best positief is.”
Kaylee reageert direct. “Nou… de backlash op woke is een enorme tegenkracht. We kunnen niet achteroverleunen. Er is juist nu veel te doen.” En zo gaat het gesprek over in wat de auteurs hopen te bereiken met Pulse: actie.
De avond loopt over in een informele borrel. In kleine groepjes ontstaan er nagesprekken tussen bekenden en nieuwe connecties. Precies waar Drakenfruit op had gehoopt! Want een inclusievere toekomst, dat doen we echt samen.





Wat ga jij doen met de trends?
Wil jij zelf ook aan de slag? Download het ebook of bestel de paperback!