Er gebeurt veel op het gebied van diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid en dat heeft invloed op onze maatschappij én op onze organisaties. Om daar goed mee om te gaan is het belangrijk dat je scherp zicht hebt op de veranderingen. Dat is waar het trendboek Pulse: Onder druk & in beweging je bij helpt. In het boek worden trends behandeld en krijg je inzicht in hoe deze maatschappelijke trends invloed kunnen hebben op jouw omgeving en werk. Je leest over inspirerende voorbeelden van early adaptors, maar staat ook stil bij de dilemma’s en uitdagingen die voor ons liggen. 

In dit boek nemen auteurs Kaylee Rosalina, oprichter van Drakenfruit, onderwijskundige en strateeg, en Marlèna Kamtsis, trendonderzoeker en conceptontwikkelaar, je mee in de trends en ontwikkelingen die onze maatschappij, organisaties en dagelijkse werkpraktijken beïnvloeden. In een exclusief interview vertellen ze wat hen inspireerde om dit boek te schrijven, waarom dit onderwerp nu belangrijker is dan ooit, en hoe hun persoonlijke en professionele achtergronden het boek vormgeven.  

Waarom voelde je je geroepen om dit boek te schrijven?

Kaylee: In mijn werk ben ik dagelijks bezig met thema’s rondom sociale rechtvaardigheid, diversiteit en inclusie. Er gebeurt al veel op deze thema’s, maar vaak ontbreekt het aan diepgaande analyses. Ik wilde twee dingen bereiken met dit boek: ten eerste vastleggen wat er nu gebeurt, zodat we lessen en inzichten kunnen bewaren voor de toekomst. Zonder die documentatie gaan we telkens opnieuw het wiel uitvinden en wordt het moeilijker om vooruitgang te boeken. En ten tweede professionals en organisaties helpen om betere strategische keuzes te maken door hen een goed begrip te geven van welke ontwikkelingen er spelen en waarom deze spelen.

Ik zie het als mijn missie om grotere bewegingen te vertalen naar verhalen en inzichten die mensen écht raken en bewegen.”Marlèna 

Marlèna: “Voor mij gaat het schrijven van dit boek over prikkelen, perspectief bieden en bewustwording creëren. Trends zijn meer dan een snapshot van nu; ze laten zien waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Ik zie het als mijn missie om grotere bewegingen te vertalen naar verhalen en inzichten die mensen écht raken en bewegen. Dit boek is mijn bijdrage aan een gesprek dat we allemaal moeten voeren. Niet alleen omdat het belangrijk is, maar noodzakelijk voor een meer rechtvaardige en verbonden samenleving. 

Wat uit jouw persoonlijke en professionele achtergrond heeft je gevormd als expert op het gebied van diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid?

Lived experiences zijn zo’n waardevolle bron van kennis.”Kaylee 

Kaylee: “Ik ben altijd een beetje terughoudend met mezelf een expert noemen, maar mijn kennis is inderdaad een combinatie van persoonlijke en professionele ervaringen. In die zin denk ik dat dit thema ook echt uniek is. Lived experiences zijn zo’n waardevolle bron van kennis. Als biculturele vrouw is sociale rechtvaardigheid per definitie onderdeel van je wereld – of je nou wil of niet. Omdat je te maken hebt met discriminatie en racisme. Dat zoek je niet op, maar het komt naar je toe. Daarnaast heb ik ook nog een chronische ziekte en spelen er dus meerdere intersecties.” 

Professioneel gezien ligt mijn achtergrond in onderwijswetenschappen waar ik me altijd verdiept heb in community learning en verandermanagement. Twee onderwerpen die ook nauw aan deze thema’s verbonden zijn. Toen ik me begon te verdiepen in trendonderzoek was inclusie de eerste trend die ik spotte. Dit was rond 2020, net vóór de BLM-opleving. Het onderwerp pakte me en liet me niet meer los. Ik besloot Social Justice and Community Action te gaan studeren aan de Universiteit van Edinburgh en heb sinds toen me continu gericht op sociale rechtvaardigheidsthema’s gekoppeld aan organisaties en werk.” 

Marlèna: “Mijn identiteit speelt een grote rol in hoe ik naar diversiteit kijk. Opgroeien met Griekse en Schotse roots in een multiculturele stad als Rotterdam heeft me al vroeg geleerd om verschillende perspectieven te begrijpen en te waarderen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om onze verschillen niet als een uitdaging te zien, maar te gebruiken als kracht om elkaar aan te vullen. 

Op professioneel vlak heb ik geleerd om patronen en trends te analyseren, maar ook om op een diepere laag naar mensen te kijken. Mijn werk met organisaties in kunst, cultuur en impactprojecten heeft me laten zien dat diversiteit niet slechts een thema is, maar een realiteit die we actief moeten vormgeven.” 

Wat wil je dat mensen over jou weten, zodat ze begrijpen waarom dit boek juist door jou geschreven moest worden?  

 

“Die combinatie van analytisch denken, persoonlijke inzichten en praktische toepasbaarheid maakt dat juist ik – samen met Marlèna – dit boek moest schrijven.” – Kaylee 

 

Kaylee: “Om te beginnen: dit boek moest er komen omdat het een gat vult in zowel D&I- als managementliteratuur. Die literatuur richt zich vaak op specifieke onderwerpen: inclusief taalgebruik, inclusieve werving, etc. Maar al die onderwerpen zijn met elkaar verbonden en er is zoveel meer. Door ernaar te kijken vanuit trends wordt het veel tastbaarder en kunnen we werken aan het begrip dat D&I zoveel meer omvat. Ik geloof dus dat dit boek ervoor kan zorgen dat we diepere en betere keuzes kunnen maken die ook echt strategisch en toekomstbestendig zijn. 

En ja, waarom door mij? Dit boek vangt wat ik dagelijks doe bij mijn bedrijf Drakenfruit: het analyseren van de maatschappelijke ontwikkelingen, het wetenschappelijk onderbouwen van interventies, het vertalen van kennis naar praktische handvatten en het op zo’n manier verpakken dat je er daadwerkelijk iets van kan leren en dat je het om kunt zetten in actie. Die combinatie van analytisch denken, persoonlijke inzichten en praktische toepasbaarheid maakt dat juist ik – samen met Marlèna – dit boek moest schrijven.”

 

“Ik wil verhalen vertellen om mensen te inspireren anders te kijken. Om uit te nodigen tot reflectie en actie.” – Marlèna 

Marlèna: “Ik probeer zoveel mogelijk verbinding aan te gaan. Mijn werk gaat niet alleen over cijfers of trends, maar over het complete plaatje. Ik wil verhalen vertellen om mensen te inspireren anders te kijken. Om uit te nodigen tot reflectie en actie. Met mijn achtergrond in storytelling, design thinking en trendonderzoek voel ik dat ik in staat ben om complexe thema’s op een toegankelijke en impactvolle manier te vertalen.”  

 

Wat inspireerde je om dit Trendboek over diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid te schrijven? 

Kaylee: Voor de Gemeente Eindhoven faciliteren en organiseren wij vanuit Drakenfruit de bijeenkomsten van de coalitie Inclusief Samenleven. Bij de laatste bijeenkomst van 2024 besloten we dat het heel waardevol zou zijn om met elkaar trends te verkennen. Zodat de leden van de coalitie samen vooruit konden blikken en konden bepalen waar kansen liggen voor 2025. Daar kwamen zoveel positieve reacties op. En toen dacht ik: dit is zo waardevol. Hier zouden meer mensen en organisaties mee aan de slag moeten. Dus zo ontstond het idee om een uitgebreider boek te schrijven waar we ook iets dieper op de trends in konden gaan.” 

Marlèna: “Toen Kaylee mij benaderde met het idee om samen dit boek te schrijven, zei heel mijn lichaam ja. Wat Drakenfruit doet op het gebied van diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid sluit aan bij mijn visie en werk als trendonderzoeker. Het is altijd mijn missie geweest om trendonderzoek in te zetten voor maatschappelijke thema’s en bij te dragen aan een samenleving voor iedereen. Het voelt als een enorme kans om organisaties en individuen inzichten en concrete handvatten te bieden. Vaak wordt inclusie als een uitdaging gezien, terwijl het juist zoveel kansen biedt om sterker, creatiever en meer verbonden te zijn. Dit boek is onze manier om bij te dragen aan die reis. Met een positieve blik op de toekomst en focus op actie en samenwerking.” 

  

Welke impact hoop je dat het trendboek zal hebben op organisaties en individuen? 

 

“Ik hoop dat lezers zich geïnspireerd en gesterkt voelen om juist nu door te gaan.” – Kaylee 

 

Kaylee: “Ik hoop dat dit boek organisaties en individuen helpt om maatschappelijke ontwikkelingen beter te duiden. Dat ze scherper worden in het herkennen van misconcepties en misinformatie rondom D&I en sociale rechtvaardigheid. En dat ze in hun werk of omgeving sterker staan om het te benoemen als iemand verkeerde aannames maakt of conclusies trekt. Zeker als het gaat om complexe thema’s zoals polarisatie, waar een heel hoofdstuk aan gewijd is. 

Ik wil ook dat het boek lezers helpt om voelsprieten te ontwikkelen voor maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Beter begrip over wat er speelt, wat dat betekent voor hun werk en omgeving, en hoe ze strategisch en toekomstgericht kunnen handelen. 

Maar vooral: we leven op een soort omslagpunt. Er is een sterke opkomst van “anti-woke” retoriek die een bedreiging vormt voor mensenrechten en inclusieve initiatieven. Ik hoop dat lezers zich geïnspireerd en gesterkt voelen om juist nu door te gaan. Om zich te blijven inzetten voor een gelijkwaardigere wereld, zelfs in tijden van weerstand en tegenkracht.”

 

Marlèna: “Ik hoop met dit boek mensen een dieper begrip te bieden van de trends die onze samenleving vormen. Voor organisaties hoop ik dat het boek als een tool dient om inclusie strategisch en oprecht in de kern van het bedrijf te verankeren. Voor individuen hoop ik dat het boek een moment van reflectie mag bieden. Uiteindelijk wil ik dat lezers geïnspireerd raken en zich gemotiveerd voelen om bij te dragen aan een positieve verandering. Ik hoop dat mensen erkenning kunnen vinden. Dat het boek ze hoop en kracht geeft voor het komende jaar. Dit boek is niet alleen een analyse, maar een uitnodiging om met elkaar te bouwen aan een inclusievere toekomst.” 

Welke impact hoop je dat het trendboek zal hebben op organisaties en individuen? 

 

“Ik hoop dat lezers zich geïnspireerd en gesterkt voelen om juist nu door te gaan.” – Kaylee 

 

Kaylee: “Ik hoop dat dit boek organisaties en individuen helpt om maatschappelijke ontwikkelingen beter te duiden. Dat ze scherper worden in het herkennen van misconcepties en misinformatie rondom D&I en sociale rechtvaardigheid. En dat ze in hun werk of omgeving sterker staan om het te benoemen als iemand verkeerde aannames maakt of conclusies trekt. Zeker als het gaat om complexe thema’s zoals polarisatie, waar een heel hoofdstuk aan gewijd is. 

Ik wil ook dat het boek lezers helpt om voelsprieten te ontwikkelen voor maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Beter begrip over wat er speelt, wat dat betekent voor hun werk en omgeving, en hoe ze strategisch en toekomstgericht kunnen handelen. 

Maar vooral: we leven op een soort omslagpunt. Er is een sterke opkomst van “anti-woke” retoriek die een bedreiging vormt voor mensenrechten en inclusieve initiatieven. Ik hoop dat lezers zich geïnspireerd en gesterkt voelen om juist nu door te gaan. Om zich te blijven inzetten voor een gelijkwaardigere wereld, zelfs in tijden van weerstand en tegenkracht.” 

Marlèna: “Ik hoop met dit boek mensen een dieper begrip te bieden van de trends die onze samenleving vormen. Voor organisaties hoop ik dat het boek als een tool dient om inclusie strategisch en oprecht in de kern van het bedrijf te verankeren. Voor individuen hoop ik dat het boek een moment van reflectie mag bieden. Uiteindelijk wil ik dat lezers geïnspireerd raken en zich gemotiveerd voelen om bij te dragen aan een positieve verandering. Ik hoop dat mensen erkenning kunnen vinden. Dat het boek ze hoop en kracht geeft voor het komende jaar. Dit boek is niet alleen een analyse, maar een uitnodiging om met elkaar te bouwen aan een inclusievere toekomst.” 

 

Wat maakt Pulse anders dan andere boeken over inclusie, diversiteit en sociale rechtvaardigheid? 

Marlèna: “Dit boek combineert trendonderzoek met storytelling en wetenschappelijke inzichten. Het onderscheidt zich door de focus op concrete acties. Dit boek is geen academisch rapport, maar een praktisch en toegankelijk kompas. Daarnaast is het geschreven vanuit een persoonlijke en authentieke benadering. Het boek biedt ruimte voor kwetsbaarheid en nuance. Het biedt liefde en hoop. Het is een boek dat je niet alleen wilt lezen, maar ook wilt gebruiken in je dagelijkse werk en leven.” 

 

“Het boek Pulse: Onder druk & in beweging zorgt ervoor dat je linkjes gaat zien tussen D&I onderwerpen en ontwikkelingen.” – Kaylee 

 

Kaylee: “Veel boeken over inclusie zijn vaak toegespitst op een bepaald thema. Dat is goed en nodig, want dan kun je jezelf verdiepen in een specifiek onderwerp en dat praktisch toepasbaar te maken. Maar wat vaak ontbreekt is de verbinding tussen de onderwerpen. Want hoe hangt bijvoorbeeld de groeiende waardering voor ervaringsdeskundigen in gemeentelijk beleid samen met dekolonisatie? Als je begrijpt wat die connectie is en welke onderliggende waarden hieraan ten grondslag liggen, kun je als professional of organisatie veel beter sessies met ervaringsdeskundigen begeleiden. Maar daarvoor moeten we ons eerst bewust worden van die verbindingen. Het boek Pulse: Onder druk & in beweging zorgt ervoor dat je linkjes gaat zien tussen D&I onderwerpen en ontwikkelingen.” 

Waarom is het nú belangrijk om aandacht te besteden aan deze trends? 

Marlèna:We staan op een keerpunt waarin organisaties en individuen de kans hebben om echt verschil te maken op het gebied van inclusie en diversiteit. Trends bewegen onder het oppervlak en hebben een enorme impact op de wereld om ons heen. Door hier nu bij stil te staan kunnen we ons beter voorbereiden op een andere toekomst. Dit boek is een uitnodiging om bewuste keuzes te maken die een blijvende positieve impact hebben, zowel binnen organisaties als daarbuiten. Deze tijd biedt een unieke mogelijkheid om vooruit te kijken en te werken aan een toekomst waarin meer mensen zich gehoord, gezien en verbonden voelen.”    

“Het is altijd tijd voor actie, maar zoals Pieter Derks in de oudejaarsconference zei: ‘Het is vijf voor twaalf’. – Kaylee 

Kaylee: “We zitten een beetje in een shitshow op het moment, hè? Maar wel eentje die heel veel invloed heeft op onze maatschappij en op onze toekomst. Iedereen die werkt op het gebied van sociale rechtvaardigheid of inclusie zal dat merken, maar zeker ook mensen daarbuiten. Kijk naar de politiek, het kabinet en de terughoudendheid die delen van onze maatschappij beginnen te voelen bij het woord inclusie. Het is altijd tijd voor actie, maar zoals Pieter Derks in de oudejaarsconference zei: “Het is vijf voor twaalf”.  

En ik hoop dat hij gelijk heeft en dat we juist op ons sterkst zijn op vijf voor twaalf. Dat we niet alleen blijven doen wat we al doen, maar dat we er beter in worden. Dat we slagvaardiger worden, strategischer, en nog meer impact maken. Hopelijk draagt dit boek daaraan bij – door inzichten en handvatten te bieden waarmee we niet alleen blijven reageren op de wereld om ons heen, maar deze ook actief vormgeven.” 

Een uitnodiging tot actie 

Pulse: Onder druk & in beweging – het trendboek over diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid is meer dan een boek; het is een hulpmiddel om te werken aan een rechtvaardigere toekomst. Met een unieke combinatie van trendonderzoek, persoonlijke inzichten en praktische tips nodigen Kaylee Rosalina en Marlèna Kamtsis iedereen uit om bewuste keuzes te maken en actief bij te dragen aan een inclusievere wereld.  

Je bent van harte welkom op de boek lancering: https://drakenfruit.com/trendboek25/  of pre-order het boek hier: https://drakenfruit.com/trendboek-pulse/. Laat je inspireren en ga aan de slag met de inzichten en handvatten die dit boek biedt.  

Schrijf je in voor de lancering

Calling In & Calling Out – Een gids voor aanspreken en accountability is nu beschikbaar op Drakenfruit.com. Download de gids vandaag en ontdek hoe je gesprekken kunt voeren die bijdragen aan een cultuur waarin iedereen zich welkom en gehoord voelt.

 0,00 41,28

Of Pre-order het boek

Calling In & Calling Out – Een gids voor aanspreken en accountability is nu beschikbaar op Drakenfruit.com. Download de gids vandaag en ontdek hoe je gesprekken kunt voeren die bijdragen aan een cultuur waarin iedereen zich welkom en gehoord voelt.

 0,00 41,28

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi en welkom,
Kunnen we iets voor je betekenen?