Echte inspraak

Een diversiteit aan perspectieven kan onwijs waardevol zijn. Zeker wanneer een organisatie samenwerkt met communities of wanneer er verschillende stakeholders zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat de verschillende perspectieven niet alleen gehoord worden, maar ook daadwerkelijk invloed hebben? Je leert het in het webinar ‘Echte inspraak’.  

 

Over dit webinar

Misschien herken je deze situatie. Je hebt een aantal dialoogsessies georganiseerd zodat je mensen kunt betrekken bij het project dat je doet, het beleid dat je ontwikkelt of de plannen die je maakt. Gelukkig komen ze er op af. In hun eigen tijd zelfs, maar het is een fijne dag en je hebt voor lekker eten gezorgd. Je hoort allerlei mooie inzichten voorbij komen en je neemt ze allemaal mee in de vervolgstappen die je gaat zetten.

Later wordt echter gezegd dat de deelnemers zich helemaal niet herkennen in de bedachte oplossingen en gemaakte plannen. Ze voelen zich niet gehoord. Of ze hebben het idee dat hun input niet is meegenomen. Je krabt jezelf even flink achter de oren en vraagt je af waar het is mis gegaan. Jullie hadden toch zo’n positieve sessie gehad? 

Bovenstaande situatie doet zich erg vaak voor en dat is ontzettend jammer. In dit webinar geven we je handvatten, kennis en skills zodat je kunt werken aan échte inspraak.

Specificaties

On demand

Duur: 1,5 uur durend webinar

Prijs: €75,-

Toegankelijkheid: Helaas kunnen wij (nog) niet direct ondertitelen. Heb je behoefte aan ondertiteling, een transcript, of andere oplossingen die het voor jou (beter) mogelijk maken om het webinar te volgen? Neem a.u.b. contact met ons op, zodat we ons aanbod kunnen verbeteren.

Wat je leert in dit webinar

Na dit webinar:

– Kun je achterhalen welke belangen er spelen bij jou en de betrokken communities

– Kun je checken of jouw organisatie de juiste keuzes maakt m.b.t. inspraak

– Ken je de 7 levels van inspraak en participatie en kun je bepalen waar op de ladder jouw organisatie zich (meestal) begeeft

– Weet je welke veranderingen je kunt doorvoeren ten behoeve van échte inspraak

 

Dit webinar is voor jou als …

… je gelooft in de kracht van diversiteit bij projecten en besluitvorming

… je verschillende stakeholders hebt waar je rekening mee moet en wil houden

… je wil werken aan besluiten die beter gedragen worden (door medewerkers of de communities waar je mee werkt)

… je al vaker dialoogsessies of dialoogtafels hebt georganiseerd, maar mensen nog steeds ontevreden zijn / je niet de resultaten boekt die je zou willen 

… in jouw organisatie vaak wordt gezegd: “Wie heeft dat bepaald? Mij is niets gevraagd!”

Dit webinar is niet voor jou als …

… je eigenlijk vindt dat jij ‘gewoon’ bepaalt, en anderen je besluit moeten accepteren

… je niet bereid bent te reflecteren op je eigen handelen en je eigen positie

… je alleen kant-en-klare oplossingen wil (je krijgt wel handvatten, maar elke situatie is anders!)

 

Dit webinar wordt gegeven door: Kaylee Rosalina

Kaylee’s achtergrond ligt in de onderwijswetenschappen. Ze heeft zich gespecialiseerd op het kruispunt tussen leren & ontwikkelen, verandermanagement en sociale rechtvaardigheid

In haar werk combineert ze wetenschappelijke inzichten met praktijkervaring en persoonlijke inzichten. Ze is niet bang om de vinger op de zere plek te leggen en weet zich goed te bewegen door verschillende lagen in een organisatie. 

Kaylee heeft veel verschillende en uiteenlopende organisaties positief weten te beïnvloeden met haar kritisch-analytische blik en concrete adviezen.

Bekijk haar in actie:

Kaylee Rosalina

Kaylee Rosalina

Consultant

Webinar overview

 

1) Het belang van inspraak en participatie

We staan stil bij waarom participatie in besluitvorming zo belangrijk is. Daarnaast zijn er per partij ook verschillende belangen bij het organiseren van participatie. De organisator heeft bepaalde belangen, maar ook de community die gevraagd wordt om een bijdrage. We behandelen nominale, instrumentele, representatieve en transformatieve vormen van participatie en de bijbehorende belangen. Met deze kennis in je rugzak, kun je checken of jouw organisatie de juiste keuzes maakt m.b.t. inspraak.

2) Levels van inspraak en participatie

We doorlopen maar liefst 7 (!) levels van participatie. We beginnen bij manipulatieve participatie (ja, dat bestaat helaas echt!) en eindigen bij zelf-mobilisatie. Je leert hoe deze vormen van inspraak er uitzien, zodat je kunt inschatten waar op de ladder jouw organisatie op dit moment staat.

3) Tips voor het faciliteren van échte inspraak

In het derde deel van het webinar krijg je tips over het organiseren en faciliteren van échte inspraak. Aan de hand van deze tips kun je zelf aan de slag met het faciliteren van inspraak binnen jouw organisatie of in samenwerking met de communities waar je mee werkt.

 

 

Extra

Bij het webinar ontvang je:

– gids ‘Echte inspraak’

– een handout van de presentatie

 

Echte inspraak

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi en welkom,
Kunnen we iets voor je betekenen?