Inclusie vinden we belangrijk, maar hoe moeten we nu verder?

Misschien klinkt het je bekend in de oren. Je wil graag werken aan een inclusievere organisatie, maar door de bomen zie je het bos niet meer. Want waar begin je eigenlijk? En hoe weet je of je de juiste stappen zet? De QuickScan helpt je bij deze vragen.

WAT IS DE QUICKSCAN INCLUSIEVE ORGANISATIE?

De QuickScan is ontwikkeld met als doel het niveau van inclusie binnen je organisatie in kaart te brengen. De tool geeft je inzicht in de verschillende aspecten binnen jouw organisatie die ervoor zorgen dat medewerkers een gevoel van belonging krijgen. De QuickScan helpt niet alleen bij het in kaart brengen daarvan, het geeft je ook een beter beeld van hoe een inclusieve organisatie er uitziet.

De QuickScan kan gebruikt worden om:

– een nulmeting te doen

– de vooruitgang op het gebied van inclusie te monitoren

– te bepalen welke vervolgstappen gezet kunnen worden om de organisatie inclusiever te maken

BEGIN BIJ HET BEGIN

Ook op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I) geldt: meten is weten. Het wordt makkelijker om je organisatie inclusiever te maken als je inzicht hebt in de huidige situatie.

De QuickScan kun je gebruiken om een nulmeting te maken van je organisatie. Vervolgens is het een handige tool die je elk jaar opnieuw kunt gebruiken om ook de voortgang te meten.

HOE ZIET DE QUICKSCAN ERUIT?

Met deze QuickScan breng je met maar liefst 25 items in kaart in welke fase van inclusie jouw organisatie zich bevindt met betrekking tot visie, strategie en beleid op het gebied van inclusie.

QuickScan Inclusieve Organisatie – visie, strategie & beleid

 250,00

 • invulbare pdf
 • 29 pagina’s
 • oneindig her te gebruiken

Categorieën: ,

F.A.Q.

OVER DE QUICKSCAN

Wat maakt deze scan anders dan andere inclusie scans?

De meeste diversiteit en inclusie scans kijken naar zaken binnen de organisatie die gekoppeld zijn aan Human Resources en leiderschap. Vaak wordt er gefocust op werving en selectie, doorloop, salarissen en of mensen zich thuis voelen. Deze onderdelen komen ook terug in de QuickScan Inclusieve Organisatie. Drakenfruit zet echter een stapje verder.

Wij geloven namelijk dat inclusie niet alleen gaat over hoe je met je personeel omgaat; het gaat over álle aspecten van je organisatie. Daarom wordt in onze scan naar maar liefst 12 onderwerpen gekeken:

 • visie, strategie & beleid
 • leiderschap en accountability
 • personeelszaken
 • inzet van middelen & financiën
 • toegankelijkheid
 • overtuigingen en ontwikkeling van medewerkers
 • processen rondom discriminatie & racisme
 • diensten & producten
 • werken met klanten & stakeholders
 • marketing & sales
 • inkoop & leveranciers
 • de organisatie als community

In dit deel – deel 1: visie, strategie & beleid – ligt de focus op de visie die de organisatie heeft over inclusie. We geloven dat dit essentieel is, omdat het functioneert als een kompas voor de rest van de organisatie. 

 

Welke vorm heeft de QuickScan?

Wanneer je de QuickScan koopt ontvang je direct de digitale scan in pdf vorm. Als je wil, kun je dus meteen aan de slag! 

Wat weet ik na het invullen van de QuickScan?

Na het invullen van de QuickScan weet je:

 • per subonderdeel in welke fase je organisatie zich bevindt (onzichtbaar, bewustzijn, intentionele inclusie, strategische inclusie of cultuur van inclusie)
 • wat stappen zouden zijn per subonderdeel waarmee je organisatie zich naar de volgende fase kan toebewegen
 • meer over wat er allemaal komt kijken bij inclusie en op welke gebieden jullie je nog kunnen verbeteren
Hoe quick is die QuickScan dan?

Tijd is relatief, #Einstein. Hoe lang je doet over het invullen van de QuickScan is onder andere afhankelijk van hoe nauwkeurig je aan de slag kan en wil gaan. Vul je de scan in op basis van je eigen ervaringen en gevoel? Dan zul je binnen een paar minuten toch al wel een globaal idee hebben van de stand van je organisatie.

Wil je echt secuur aan de slag? Dan is het verstandig om met een team mensen verspreid over de organisatie samen de QuickScan in te vullen en ook daadwerkelijk op zoek te gaan naar ‘bewijs’ voor de items die je aankruist. In dat geval ben je waarschijnlijk een aantal uren, dagen of weken zoet.

Wij adviseren de tweede optie, want er is geen quick fix voor inclusie. Maar beginnen is beter dan niets doen! Dus ook met optie 1 kun je al mooie stappen vooruit maken.

Ik weet dat er op verschillende manieren naar diversiteit en inclusie wordt gekeken. Hoe is dat in de QuickScan?

Dat klopt! De QuickScan gebruikt de smalle definitie van inclusie. Dat wil zeggen dat er voornamelijk gekeken wordt naar marginalisaties die gekoppeld zijn aan sociale ongelijkheid. In de QuickScan zelf vind je daar meer informatie over.

TOEGANKELIJKHEID

Hoe toegankelijk is de QuickScan?

Op de volgende punten hebben we gelet bij het maken van de QuickScan:

 • Het document is prikkelarm. Er zijn geen onnodig afleidende afbeeldingen of visuele elementen.
 • De kleuren zijn ondersteunend maar niet bepalend voor de functionaliteit. Dus de QuickScan zou goed te gebruiken moeten zijn als je kleurenblind bent.
 • Je ontvangt het document in PDF-vorm. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de tekst ook zou kunnen laten voorlezen, of dat je in- en uit- kan zoomen om de grootte van de letters aan te passen.
Er is een andere reden waardoor de QuickScan voor mij niet toegankelijk is. Kunnen jullie daar wat aan doen?

Als de QuickScan voor jou niet toegankelijk is – om wat voor reden dan ook – zouden we het fijn vinden als je contact met ons opneemt. In dat geval kunnen we samen kijken naar mogelijke oplossingen.

Mail ons via contact[a]drakenfruit.com

PRAKTISCH

Ik heb me bedacht. Kan ik de QuickScan retourneren?

Helaas is het niet mogelijk om de scan te retourneren. Omdat het een digitaal product is, kunnen we niet controleren of de scan ook daadwerkelijk is verwijderd.

Bekijk hier de algemene voorwaarden voor meer informatie.

  Ik heb een factuur nodig, met btw. Kunnen jullie dat regelen?

  Jazeker! Sterker nog, je krijgt de factuur automatisch toegestuurd in pdf-vorm.

  Hoevaak kan ik de QuickScan doen?

  In principe: zo vaak als je wil. De digitale QuickScan kun je telkens aanpassen. De pdf kun je bijvoorbeeld telkens als nieuw document opslaan.

  We adviseren de scan jaarlijks te doen. Op die manier kun je de vooruitgang goed monitoren, maar heb je ook daadwerkelijk genoeg tijd om te werken aan het inclusiever maken van je organisatie. Dat is namelijk een geleidelijk en langdurig proces.

  Ik wil de andere delen van de QuickScan ook doen. Kan dat?

  Voor de andere delen worden nog de puntjes op de i gezet. Uiteindelijk komt er één mooie scan voor €799,-. 

  Wanneer je deel 1 aanschaft krijg je een kortingscode voor de complete scan. Je krijgt dan bij het aanschaffen van de complete scan €65 euro korting.

  Is de QuickScan er ook in het Engels?

  Nee, helaas nog niet! We hopen in de toekomst wel een Engelse versie aan te kunnen bieden.

  Chat openen
  Hulp nodig?
  Hoi en welkom,
  Kunnen we iets voor je betekenen?